Allt du behöver veta om nya Windows 11

04 okt 2021
Windows 11
Frågor (och svar) – allt du behöver veta om Windows 11

Snart lanserar Microsoft en oväntad, ny version av sitt operativsystem. Här är allt du behöver veta om Windows 11 som bjuder på nytt gränssnitt och smartare funktioner.

Vad är Windows 11?

En gång i tiden sa Microsoft att Windows 10 var den slutgiltiga versionen av Windows. Så blev inte riktigt fallet. I höst lanseras Windows 11 som ger operativsystemet ett nytt gränssnitt och ett gäng nya och uppdaterade applikationer. Även om det under huven snarare är en rejäl uppdatering av Windows 10 än ett generationsskifte.

När släpps Windows 11?

Windows 11 släpps i skarp version den 5 oktober 2021, och kommer att rullas ut till användare världen över i omgångar. Exakt vem som kommer att få operativsystemet när återstår att se. Från och med samma datum kommer pc-tillverkare också att börja sälja datorer med Windows 11 förinstallerat.

Hur kan jag testa Windows 11 nu?

Genom att gå med i Windows Insider kan du redan i dag ladda ner en betaversion av Windows 11. Du börjar genom att surfa in på Windows Insiders sajt, logga in med ditt Microsoft-konto och sedan registrera dig.

Därefter går du in på inställningarna på datorn och öppnar Uppdateringar och säkerhet, och sedan klickar du på alternativet Windows Insider Program i vänstermenyn. Därefter följer du instruktionerna för att aktivera betaversionen av operativsystemet på datorn.

Vad kostar Windows 11?

Har du en dator med en Windows 10-licens är uppgraderingen till Windows 11 gratis. Microsoft har än så länge inte avslöjat vad det kommer att kosta att köpa en ny Windows 11-licens. Att köpa en Windows 10 Home-licens från Microsoft kostar i dag 1 399 kronor, och prisnivån på det nya operativsystemet hamnar förmodligen i samma region.

Vad är den stora skillnaden mot Windows 10?

Det mest uppenbara är att gränssnittet är rejält omarbetat. På nätet har många sagt att Windows 11 rör sig lite åt MacOS i både utseendet och den nya ljuddesignen, och det är lätt att förstå varför.

Aktivitetsfältet längst ned i bild har centrerats, och startmenyn har genomgått en ordentlig transformation.

En ny meny för widgets, alltså typ insticksprogram, har uppenbarat sig och går att skräddarsy med allt från kalender och väderapplikationer till nyhetsflöde och lättåtkomliga att göra-listor.

Ett flertal av de medföljande Microsoft-applikationerna har också fått stora uppdateringar.  Mejlprogrammet, appbutiken, kalendern, klockan och inte minst Paint har fått nya gränssnitt och funktioner.

Kan Windows 11 köra Android-appar?

En av de stora nyheterna med Windows 11 är att operativsystemet ska få stöd för Android-appar. Notera ”ska”. Stödet kommer inte att finnas inbyggt vid lanseringen den 5 oktober 2021.

Kan min dator köra Windows 11?

Systemkraven för Windows 11 är markant mycket högre än för Windows 10. Om din dator är mer än ett par år gammal finns stor risk att den innehåller hårdvara som inte stöds.

Microsoft uppger att det mycket väl kan gå att installera operativsystemet på äldre datorer, men att de inte har någon officiell support för detta.

Hela listan över systemkrav hittar du här, och dessa innehåller bland annat:

  • Processor: 1 GHz eller snabbare med minst två kärnor, en lista över kompatibla processorer hittar du här.
  • Arbetsminne: 4 GB.
  • Lagring: Minst 64 GB.
  • Säkerhet: Hårdvarustöd för UEFI, Secureboot och TPM 2.0.
  • Grafikkort: Kräver stöd för Directx 12 eller senare.
  • Skärm: Minst 9″ och upplösning på 720p eller högre.
Vad händer med Windows 10 nu?

Än så länge ingenting, men på sikt kommer operativsystemet att fasas ut. I dagsläget har Microsoft satt den 14 oktober 2025 som dagen då Windows 10 ”går i pension”.

Källa: Ny Teknik

Fler händelser